Gemeente Maashorst Leren en monitoren
De gemeente Maashorst werkt in samenwerking met vele initiatiefnemers, waaronder de stichting Peel Natuurdorpen, aan kennisdeling. De gemeente brengt initiatiefnemers samen om te leren van elkaars initiatieven om op deze manier initiatieven verder te verbeteren en het netwerk waarin kennis te delen te vergroten. Daarnaast worden ook partners – burgers, potentiële bewoners van kleinschalige woningen, overheden (van ministeries tot gemeenten), agrariërs en (advies- en onderzoek)bureaus – met de initiatiefnemers en de initiatieven samengebracht. Via diverse overlegvormen, bijeenkomsten en symposia vindt zo een uitwisseling van informatie plaats waarbij het delen van kennis voorop staat. En deze kennisdeling is hard nodig om uiteindelijk onze ambities als gemeente Maashorst uitvoerbaar te maken om tot mooie resultaten te komen.

Voorbeeldfunctie
Gemeente Maashorst fungeert als inspiratie en voorbeeld met betrekking tot AgroNatuurWonen. Deze gemeente betrekt de provincie Brabant en Limburg de waterschappen Aa en Maas en WS Limburg. Sowieso worden alle Peelgemeenten intensief betrokken. Dit door onderleg overleg en het actief delen van opgedane kennis.

AgroNatuurWonen in de Peel gaat uitgroeien tot een landelijke voorbeeldlocatie als het gaat over het bereiken van een betere balans tussen verschillende sectoren en het behouden van werkgelegenheid als landbouwprocessen gaan veranderen.

Monitoren en leren
De gemeente Maashorst slaat een innovatieve weg in van experimenteren door het genomen besluit van 18 juni 2024 (zie beleid). De gemeente monitort en toetst aan de hand van randvoorwaarden en succescriteria van AgroNatuurWonen. Dit experimenteren doen de gemeente Maashorst in nauwe samenwerking met betrokkenen, waarbij vertrouwen en verbinding centraal staan. Door de initiatieven te monitoren, blijven belanghebbenden actief betrokken en worden samen keuzes maken om tot de beste resultaten te komen, met een mooier buitengebied als resultaat.

Innovatie en samenwerking
Het project ging twee jaar geleden van start. Inmiddels heeft de gemeente Maashorst randvoorwaarden en succescriteria vastgesteld. Die geven duidelijk aan hoe initiatieven gerealiseerd kunnen worden. De focus ligt op een toekomstgerichte aanpak die de leefbaarheid en vitaliteit van De Peel waarborgt. De pilot reikt boeren instrumenten aan om boer te blijven. Instrumenten voor het creëren van een aantrekkelijk landschap en nieuwe natuur. En voor het realiseren van kleinschalige, alternatieve woonvormen en daarmee woongelegenheid voor bijvoorbeeld jongeren uit het eigen dorp. Door nauw samen te werken en de initiatieven te volgen, streeft de gemeente Maashorst naar de beste resultaten en blijven ze leren en verbeteren.

Blijven leren en verbeteren
De transitie naar een vitaal landelijk gebied heeft geen voorspelbare weg van A naar B. Die kent uitdagingen en onvoorziene ontwikkelingen. Maar door een strak evaluatieproces toe te voegen houden zowel de gemeente, als ondernemer en bewoners grip op die ontwikkelingen. Er wordt niet alleen gekeken en gestuurd op vooruitgang in natuur en biodiversiteit. Maar ook in de sociale samenhang bij de proefprojecten en de interactie met de buurt/omgeving. Dat is echt uniek.

Gerelateerde artikelen:

Pilotproject gaat helpen bij verduurzaming landelijk gebied | Nieuws | Gemeente Maashorst

Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën 28 maart 2024 | Gemeente Maashorst

Raadsinformatieavond 18 januari 2024 | Gemeente Maashorst

   ANBI status  Disclaimer  Privacybeleid  Bronvermelding | KVK: 80951961