Kennisdeling
Kennisdeling is voor Peel Natuurdorpen (PND) een belangrijke zaak, waar veel aandacht naar uitgaat. De kennisdeling gaat via deze website van PND en verder via externe kennisdragers zoals o.a.: het Groen Kennisnet, Testlab Nieuwe Natuur en Klein Wonen, IMI, De Natuurverdubbelaars, Tiny house Nederland, AgriFood Capital, AgroProeftuin de Peel en studenten die PND begeleidt. Verder iedereen die geïnteresseerd is in landschapslandbouw: variërend van buurtbewoners, natuurontwikkelaars.

Voorbeeldwerking en opschaling
PND richt zich op kennis die voor grote doelgroepen interessant en flink opschaalbaar is. PND vindt opschaalbaarheid belangrijk omdat klimaatopgave en biodiversiteit alleen gebaat zijn bij een grootschalig transitie.
Die kennis is zo makkelijk opschaalbaar, omdat de doelgroepen schier onuitputtelijk zijn. In Nederland wonen immers overal boeren en tiny house liefhebbers. Bovendien speelt de problematiek in de Peel, weliswaar mogelijk wat minder, in grote delen van Nederland. De kennis en methodiek die PND aanreikt, is hierdoor interessant voor veel mensen in heel Nederland.

Doelgroepen
Boeren die een andere richting uit willen dan die van schaalvergroting en intensivering. Die meer circulair en meer natuur inclusief willen werken.
Ook voor de toekomstige tiny house bewoners die in het kader van landschapslandbouw bij de boer komen wonen, dit om ze in contact te brengen met de boeren en onderdeel te laten zijn van het proces.

Bereiken doelgroep
Door de kennis publiek te delen via de PND site, en via andere partners/ betrokkenen (zie boven). En door symposia en andere bijeenkomsten te organiseren. PND bereikt de doelgroepen ook via nieuwsberichten, nieuwsbrieven, houdt Webinars, (teams-) overleggen en podcasts.

Kennisimplementatie in de beroepspraktijk door:

  • het organiseren van een praktijkleergang: Samen duurzaam leren boeren door landschapslandbouw in de Peel. Aan deze 3-jarige cursus (2022-2024) doen ruim 70 deelnemers mee. Het betreft boeren uit de hele Peel en ook daarbuiten. Deze cursus is mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV (Sabe).
  • het ontwikkelen van factsheets voor landschapsontwikkeling en onderhoud.
  • een speciale plek in te richten voor, en het actief stimuleren van een Boeren Terreinbeherende Organisatie (BTO); een organisatie in ontwikkeling als speerpunt voor 2024.

Excursies en symposia
Zo was er op 9 juni 2023 een symposium te Oploo, waar PND ruim 80 gasten mocht verwelkomen. Er zijn reeds een 20-tal excursies geweest, naar inspirerende landschappen, zoals de weldadige landschappen van Bronlaak/ Groote Slink te Oploo en Tongelaar te Mill. In september 2023 een busreis voor boeren naar het demopark te Almere om kennis op te doen over tiny house en thema’s zoals biobased bouwen en bouwen met een lage footprint.

Bij congressen, seminars en informatiebijeenkomsten van derde partijen, geeft PND acte de presence, zoals medio 2023 bij de Provada te Amsterdam en de Floriade op uitnodiging van de Rabobank.

Ambassadeurs
Er is contact met een groep van circa 40 mensen die zich aangemeld hebben als potentiële bewoner van een tiny house in de Peel. Dit is de zogenoemde ambassadeursgroep. Deze groep verspreidt ook nieuws en kennis via hun eigen kanalen van social media.

Verdrag van Faro
Het PND-project is een schoolvoorbeeld van de uitgangspunten van het verdrag van Faro. Mens en samenleving in hun relatie met erfgoed staan centraal.

Voor meer informatie:

   ANBI status  Disclaimer  Privacybeleid  Bronvermelding | KVK: 80951961