17 september 2022. Peel Natuurdorpen organiseerde op zaterdag 17 september een bustoer door het noordelijke deel van de Brabantse Peel.

Aanwezig waren ambtenaren van gemeenten en provincie Noord- Brabant, burgemeester, raads- collegeleden van de Peelgemeenten, zowel uit de Limburgse als de Brabantse Peel. Ook Waterschap AA en Maas was vertegenwoordigd, evenals uiteraard enkele boeren die deelnemen aan het Peel Natuurdorpenproject. Tijdens de bustoer liet Peel Natuurdorpen De Peel zien met zijn mooie maar ook minder mooie kanten. De aanwezigen bezochten het tiny house op de Heihorst en konden ervaren welke kansen Peel Natuurdorpen biedt voor de transitie van de landbouw in De Peel. 

Coulissenlandschap

De eindbestemming was Bronlaak in Oploo. Daar lichtte voorzitter Pierre Bos de stand van zaken toe en kregen de aanwezigen antwoorden op hun vragen. 

Daarna volgde een mooie wandeling door het coulissenland van Bronlaak. Die viel in de smaak. Het coulissenlandschap van Bronlaak is hèt grote voorbeeld voor Peel Natuurdorpen. Veel mensen beseffen het niet, maar het mooiste Twentse coulissenlandschap ligt toch echt in Brabant! Dit met dank aan de Twentse gebroeders Roelvink die zo’n honderd jaar geleden hun fortuin gebruikten, om een fraai Twents coulissenlandschap in de woeste Peel aan te laten leggen.

De afwisseling van bossen, houtwallen, heggen, waterpartijen en kruidenrijk grasland met daarin koeien doet paradijslijk aan.

Dit landschap blijft boeiend en inspireren. Geen wonder Peel Natuurdorpen dit als voorbeeld en inspiratiebron gebruikt.

Locatie tiny house op de Heihorst in Zeeland
Coulissenland van Bronlaak
Categorieën: Nieuws

   ANBI status  Disclaimer  Privacybeleid  Bronvermelding