Ja u leest het goed! Als het aan Peel Natuurdorpen ligt, dan komen er ruim 10 miljoen nieuwe bomen in de Peel. En dit is nog niet alles. Hier bovenop komt ook nog eens zo’n 1000 hectare kruidenrijk grasland. Mega veel nieuwe natuur. Nieuwe natuur op landbouwgrond wel te verstaan!

De nieuwe Peelnatuur dorpen, of beter gezegd: natuur buurtschappen of gehuchten krijgen veel aandacht. Met name door de tiny houses die ervoor gaan dienen. Wat onderbelicht bleef, is de enorme hoeveelheid nieuwe natuur die die plan op gaat leveren. 

Kruidenrijk grasland
Niet alleen bomen, ook water en kruidenrijk grasland vormen een belangrijk onderdeel van het plan. Maar liefst 3500 ha nieuwe natuur, waarvan een derde deel kruidenrijk grasland. Dit is ruim 1000 hectare. Kruidenrijk grasland is bijzonder goed voor de biodiversiteit. Bovendien kunnen  koeien het begrazen wat een fantastisch mooi landschap geeft. 

Water
Naast bomen en kruidenrijk grasland komen er ook waterpartijen: beken, vennen en meanderende beekjes. Het belang van hiervan spreekt voor zich na 3 extreem droge zomers op een rij. 

Heel veel en toch heel weinig
10 miljoen bomen plus nog eens 1000 hectare kruidenrijk grasland is heel veel. Maar op de hele Peel gezien is het weinig. Heel weinig zelfs. Want de Peel is ruim 100.000 hectare groot. Komt neer op slechts zo’n 3% nieuwe natuur. Dat moet toch kunnen!

Landschapslandbouw
Het Peel Natuurdorpenproject is een project van-voor-door-en-met-boeren. Boeren die toekomst krijgen door landschapslandbouw. Een vorm van landbouw waarbij het landschap inkomsten oplevert, waardoor boeren de komende generaties verder kunnen. 

Landschapslandbouw krijg je door Landbouw, natuur en wonen slim te combineren. Landschapslandbouw is hèt antwoord op tal van grote problemen in de gangbare landbouw, de woningnood en de behoefte aan fors meer natuur. 

Interesse
Bent u boer en grondeigenaar in de Peel en wilt u ook deelnemen aan het Peel Natuurdorpen project meldt u dan aan via:  www.peelnatuurdorp.nl of wilt u in contact, stuur dan een mail naar: info@peelnatuurdorp.nl

                                                           

Stip op de horizon
Een fraai coulisselandschap

 van-voor-door-en-met boeren
 dat speels als een ruim 100 km
lange gordel van natuurparels
van noord naar zuid
 door de hele Peel slingert! 

Aanplant van nieuw bos op landbouwgrond.

Categorieën: Nieuws

   ANBI status  Disclaimer  Privacybeleid  Bronvermelding